FSSC 22000

FSSC 22000

Сертифікація систем менеджменту харчової безпечності FSSC 22000

потреби ринку

Вимоги споживача до якості харчових продуктів постійно підвищуються, тому торгові мережі потребують від своїх замовників дотримання спеціальних стандартів для забезпечення якості та безпечності продукції на реалізацію. Але, з часом, поява більшості стандартів призвела до  заплутування всіх учасників процесу. Щоб усунути плутанину, Foundation for food safety certification (Фонд сертифікації безпечності харчових продуктів) об'єднав вимоги стандартів ISO 22000 та ISO/TS 22002-1:2009 (PAS 220) та підготував схему сертифікації FSSC  22000 (Food Safety System Certification). Цю схему порівняли з аналогами та визначили, що вона не поступається по рівню вимог таким стандартам, як BRC, IFS, SQF, визнаними міжнародною організацією GFSI  (Global Food Safety Initiative - Глобальна ініціатива з харчової безпечності).

рішення

Що таке стандарт FSSC 22000?

FSSC 22000 – схема сертифікації систем менеджменту безпечності харчових продуктів, яка направлена на організацію робіт виробників продуктів харчування. Схема призначена для аудиту та сертифікації виробництва та переробки продуктів харчування. Крім того, існюють варіанти даної схеми для тваринництва, виробництва харчової упаковки, кормів, надання послуг громадського харчування, логістики, гуртової та роздрібної торгівлі. Її розробила та нею керує Фонд сертифікації безпечності харчових продуктів (Голандія).

Дана схема включає в себе такі вимоги, як:

  • Система менеджменту безпечночті харчових продуктів в відповідності до  ISO 22000;
  • Програми передумови, встановлені в стандартах  ISO/TS 22002-x, NEN/NTA 8059, BSI/PAS221 для відповідних напрямків діяльності;
  • Додаткові вимоги схеми FSSC 22000: наведені в частині 2, Вимоги до компанії, яка сертифікується. 

Які основні переваги?

Сертифікація систем менеджменту харчової безпечності має свої особливості та переваги. В тому числі:

  • Міжнародна схема безпечності харчових продуктів;
  • Схема порівняна з аналогами та визнана GFSI;
  • Побудована на вимогах міжнародних стандартів;
  • Являється свого роду «пропускним квитком», який відкриває постачальнику двері до великих торгівельних мереж;
  • Знижує рівень ризиків в сфері безпечності харчових продуктів;
  • Забезпечує ефективне управління внутрішніми процесами;
  • Зниження ризику повернення товару. 

Переваги бюро верітас

Бюро Верітас Сертифікейшн являється міжнародним експертом в питаннях харчової безпечності. Наші аудитори мають відповідну освіту, досвід та кваліфікацію для перевірки підприємств-учасників ланцюга поставок харчової продукції.

Наша компанія підписала договір з Фондом сертифікації безпечності харчових продуктів, та отримала статус авторизованого органу з сертифікації. Також, Бюро Верітас Сертифікейшн приймає участь в роботі технічного комітету ISO, TC34/SC17 (Систем менеджменту безпечності харчових продуктів). Компанія, першою серед органів з сертифікації, отримала акредитацію DANAK по стандарту ISO 22000. В даний час Бюро Верітас Сертифікейшн при сертифікації FSSC 22000 надає міжнародну акредитацію UKAS.

питання та відповіді

Хто з учасників ланцюга поставок може застосовувати  FSSC 22000?

Схема сертифікації FSSC 22000 застосовується тільки виробниками категорій продуктів, які вказані в схемі, а саме:  тваринництво та продукти тваринництва, продуктів тваринного та рослинного походження, які швидко псуються, продукти довготривалого зберігання при звичайній температурі навколишнього середовища, (біо) хімікати, призначені для продуктів, різні види упаковки харчових продуктів, корм для тварин, логістика (транспортування та зберігання), продукти громадського харчування, гуртова та роздрібна торгівля.

Якщо у компанії вже є сертифікати, але при цьому вона бажає пройти сертифікацію систем менеджменту харчової безпечності FSSC 22000, що потрібно робити щоб реалізувати цю ціль?


Наприклад, якщо ваша компанія має сертифікат  BRC чи IFS, то для отримання сертифікату FSSC 22000 необхідно впровадити: обов'язки вищого керівництва, документований аналіз НАССР, аналіз систем внутрішньої та зовнішньої взаємодії. По аналогічному принципу допрацювання окремих елементів потрібно діяти та при наявності інших сертифікатів.