27

• 4
  • 5
  • 6

На Херсонської суднобудівної верфі холдингу Smart Maritime Group (SMG) під наглядом морського департаменту класифікаційного товариства «Бюро Верітас» закінчено будівництво 4-го корпусу танкера-хімовоза, побудованого для нідерландського замовника - фірми "VEKA Shipbuilding WT B.V.". Фірма входить в компанію VEKA Group, яка буде виконувати остаточну добудову судна на своїй верфі.

Танкера даної серії виготовлені за проектом CAVALLI, який пройшов експертну оцінку та схвалений «Бюро Верітас» у Франції. Вони мають такі головні розмірення: довжина - 110 м, ширина - 13,5 м, висота борту - 6,6 м. Вантажопідйомність судна становить близько 5000 тонн.

При будівництві використовувалися тільки зварювальні матеріали, комплектуючі та металопрокат, які мали, переважно, сертифікати «Бюро Верітас», а також інших класифікаційних товариств, членів МАКО (Міжнародної асоціації класифікаційних товариств, IACS). Суднобудівна сталь застосовувалася переважно українського виробництва. Її якість забезпечувалося контролем виробництва та сертифікацією «Бюро Верітас» безпосередньо на металургійних комбінатах Донецького регіону ММК і «Азовсталь», що входять в компанію Метінвест.

При виготовленні даного танкера в корпусі змонтовані дейдвудні та гельмпортові труби, гвинтові насадки, фундаменти головних двигунів і допоміжних механізмів, палубне насичення, частини загальносуднових систем, також змонтована та випробувана баластна система. Виконано малярні роботи по приміщеннях корпусу і остаточне фарбування зовнішньої обшивки корпусу.

11 вересня 2020 року була проведена урочиста церемонія спуску танкера на воду. На урочистій події взяли участь не тільки представники трудового колективу холдингу SMG та замовника, але і контрагенти, представники регіонального бізнесу та міської адміністрації.

Почесна місія бути хрещеною матір'ю судна була надана директору з маркетингу Smart Maritime Group Світлані Шотт. Вона розбила символічну пляшку шампанського об борт корпусу, нарекла танкер «MONTEVERDI» та традиційно побажала 7 футів під кілем.

Ім'я судна було вибрано кінцевим судновласником танкера, бельгійською компанією, у честь видатного італійського композитора Клаудіо Монтеверді.

Компанія Smart Maritime Group 11 вересня 2020 року провела церемонію спуску чергового насиченого корпусу танкера-хімовоза

• 7
  • 8
  • 9
  • 00
  • 01

Генеральний директор Smart Maritime Group Дмитро Красніков в своїй промові підтвердив, що верфям холдингу під силу виконання замовлень для наших європейських замовників на найвищому професійному рівні.

Представник замовника, технічний експерт фірми VEKA Хайг Спаргарен (Huig Spaargaren) безпосередньо інспектував весь хід будівництва судна. Він заявив, що якість виконання робіт та терміни, за які виконано поточне замовлення, не викликають сумніву у високому професіоналізмі Миколаївській і Херсонській верфей SMG.

Пан Спаргарен неодноразово наголошував, що рівень якості, наявний на заводах SMG зараз є вищім, ніж на аналогічних підприємствах Румунії та Польщі, основних конкурентів українських верфей, і він сподівається на подальшу плідну співпрацю.

З жалем доводиться визнати, що світовий спад економіки внаслідок коронавируса торкнувся і компанію VEKA Group: якщо на початку літа вони висловлювали тверду впевненість в закладці 5-го танкера відразу після спуску на воду 4-го, то зараз замовлення 5-го корпусу перенесений на невизначений термін.

На даний момент верфі холдингу завантажені виготовленням сталевих мостових конструкцій для українських замовників, але не припиняють зусиль в пошуках замовлень для суднобудування. Залишається тільки сподіватися, що компанії Smart Maritime Group вдасться зберегти свій суднобудівної потенціал.

Варто відзначити, що до складу Херсонської та Миколаївських верфей SNG входять металообробні, складально-зварювальні, стапельні, трубомонтажні, судномонтажні, добудовні, малярні, поточно-позиційні виробництва та плавучі доки, які об'єднані системою менеджменту якості холдингу, сертифікованої товариством «Бюро Верітас» за ISO 9001:2015, та котра успішно проходить усі планові аудити.

13

Колектив товариства «Бюро Верітас» вітає Холдинг Smart Maritime Group (SMG) з цією знаменною подією, бажає подальших успішних проектів та процвітання бізнесу! Ну та й звичайно 7 футів під кілем цього чудового судна!