online work

ГНУЧКОСТІ, СТІЙКОСТІ ТА

БЕЗПЕРЕРВНОСТІ БІЗНЕСУ

лют. 4 2021

Пандемія COVID-19 у 2020 році створила безпрецедентні потрясіння та зміни для людей й компаній у всьому світі. Звична безперервність бізнесу стала проблемою із закритими робочими місцями, обмеженими поїздками та ІТ-персоналом, якому доручено знайти спосіб забезпечити працівникам можливість працювати ефективно вдома.

Для компаній, яким потрібні сертифікати для роботи, а також для тих, хто використовує стандарти системи менеджменту для отримання конкурентних переваг, цього року актуальним є головне питання: як залишатися сертифікованим, коли аудит на місці є не можливим?

Досвід дистанційного аудиту Bureau Veritas дозволяє нам запропонувати цифрове альтернативне рішення для клієнтів, які хочуть зберегти свої сертифікати та забезпечити відповідність системам менеджменту протягом поточної кризи - і далі.

ЩО ТАКЕ ДИСТАНЦІЙНИЙ АУДИТ І за якими стандартами він можливий?

Дистанційний аудит проводиться, коли аудитор, що знаходиться поза майданчиком, переглядає процеси, політики, процедури та спілкується з персоналом компанії в режимі реального часу з використанням технологій, не виїжджаючи на сайт. Він може проводити співбесіди з клієнтами за допомогою інструментів відеоконференцій - таких як Microsoft Teams - і переглядати документи, використовуючи функції спільного використання екрану. Додатково до співбесід, аудитор може, звичайно, попросити побачити робоче місце, якщо це вимагають схеми сертифікації, навіть під час дистанційного проведення аудиту.

Вимоги та умови дистанційного аудиту визначаються органом з акредитації кожної схеми сертифікації. Зараз Бюро Верітас акредитоване для проведення більшої кількості дистанційних аудитів, ніж будь-коли раніше. Більшість національних органів з акредитації тепер дозволяють проводити аудит ISO дистанційно. Цього літа SEDEX відкрив нову програму SVA (Sedex Virtual Assessment), і віддалені перевірки стали можливими для схем харчування, включаючи BRC та FSSC. IATF для автомобільної промисловості - це остання схема, яка з’являється на «борту», з дистанційним аудитом, дозволеним з кінця жовтня.

ПОЗИТИВНІ ВІДГУКИ КЛІЄНТІВ І АУДИТОРІВ

Зрозуміло, що інтерес клієнтів до віддаленого аудиту цього року зріс, і ми виконали їх більше, ніж будь-коли раніше (понад 35 000 на кінець листопаду 2020 р.). Однак потенціал цього практичного рішення не обмежується панденмією, карантинами і кризами. Відгуки клієнтів були переважно позитивними: 86% клієнтів, які пройшли віддалений аудит цього року, заявили, що їм буде цікаво зробити це знову, навіть поза пандемічним контекстом і після зняття обмежень. Аудитори підтвердили цей відгук, прокоментувавши, що вони бачать використання дистанційних аудитів у звичайних умовах, як доповнення до аудиту на місці. Понад 93% аудиторів заявили, що почуваються впевнено при проведенні дистанційного аудиту.

Переваги віддаленого аудиту зрозумілі клієнтам, які їх проходять. Під час опитувань після аудиту багато хто оцінював це як «велику ініціативу», яка була «настільки ж ефективною, як і аудит на місці». Кілька клієнтів сказали, що "це було ефективно та заощадило на витратах на відрядження", і багато хто помітив, що "він рухався швидше" та "економив час".

Один задоволений клієнт сказав нам, що їх віддалений аудит був "практичним та об'єктивним й сприяв оптимізації ресурсів, не впливаючи на суворість оцінки". Інший сказав, що «Бюро Верітас запропонувало чудову підтримку під час першого дистанційного аудиту нашої компанії. Для нас це був хороший досвід, який високо оцінило наше керівництво».

Що важливо, потенціал цього рішення після COVID був зрозумілий багатьом, і численні клієнти казали нам, що «віддалений аудит повинен використовуватися більше - навіть поза ситуацією пандемії». Відгуки зрозумілі: віддалений аудит повинен відігравати провідну роль, оскільки ми продовжуємо переживати кризу COVID - і не тільки!

Дізнавайтесь деталі щодо можливості проведення дистанційного аудиту саме на вашому підприємстві за телефоном +380 44 354 16 00.