пост

Міжнародна практика Near Miss

жов. 20 2020

В нашому повсякденному та професійному житті ми стикаємося з різного роду небезпечними або ризикованими ситуаціями, які можуть завдати шкоду нашому здоров’ю або навіть призвести до загибелі. Та думаємо при цьому, витираючи піт з лоба: «Дякувати Богу…., на цей раз минулося!». А потім «встаємо», йдемо далі і нам навіть не спадає на думку: а якби не минулося, а що до цього призвело, а що ми маємо зробити, щоб надалі не потрапляти в ці ситуації?

В міжнародній практиці є таке поняття як «Майже Випадок» або Near Miss. У загальному сенсі це поняття поширюється на всю діяльність людини впродовж її життя. Це і підйом вранці з ліжка, переміщення по сходах, тротуарах, коли йдемо за покупками до найближчого магазину, коли пересуваємося громадським транспортом або в особистому авто. В нашому професійному житті ми найбільше стурбовані рівнем виробничого травматизму під час виконання наших посадових обов’язків та знаходження на робочих місцях.

Що ми можемо вдіяти, як попередити та зменшити кількість нещасних випадків на виробництві, звертаючи свою увагу на «майже випадки»?

Інцидент - це подія, що виникає в зв'язку або в процесі роботи, яка може призвести або призводить до травм та може зашкодити здоров'ю. Під поняттям «може приводити» слід розуміти Near Miss. Це наводиться окремим поясненням в примітці п.3.35 ISO 45001 «Системи менеджменту гігієни і безпеки праці» - Інцидент, що не призвів до травми та шкоди здоров'ю, але який міг призвести до них, може називатися «передумовою до інциденту», «загрозою інциденту», «небезпечною ситуацією» (тобто «Near Miss»).

Згідно досліджень 240 тисяч випадків Near Miss призводять до 20 тисяч незначних легких травм, або до 400 тяжких травм з наслідками, що підлягають звітуванню, або до одного нещасного випадку зі смертельним наслідком (див. малюнок). Отже для зменшення нещасних випадків, крім підвищення культури безпеки в цілому та зменшення небезпечних дій з боку працівників, також треба працювати над зменшенням кількості Near Miss, що потребує впровадження відповідного керування процесом.

near miss

Під процесом Near Miss слід розуміти провадження наступних кроків:
  • навчання та роз’яснення головних принципів «Майже Випадку»;
  • впровадження відповідної Процедури виявлення та реєстрації;
  • аналіз та з’ясування кореневих причин «Майже Випадку»;
  • впровадження відповідних коригуючих дій, щоб унеможливити такі події у майбутньому;
  • контроль за впровадженням запропонованих коригуючих дій та заходів.

Також слід розуміти, що Near Miss, який щойно трапився, передбачає насамперед негайного реагування на ситуацію, інформування відповідних служб і розробку негайних дій, спрямованих на дотримання безпеки персоналом підприємства!

Метою впровадження процесу Near Miss є  усунення першопричин «Майже Випадків» та впровадження дій, які б попереджали у майбутньому повторення цих випадків та інцидентів з більш серйозними наслідками та нещасними випадками на виробництві.

Бюро Верітас пропонує:
  • Навчання і розуміння персоналом процесу
  • Розробку Процедури «Near Miss»
  • Розробку формуляру реєстрації Near Miss
  • Розробку проектів інформаційних стендів
  • Впровадження системи Near Miss та інтеграцію у СУОП на вашому підприємстві

МИ ЗРОБИМО ВАШ БІЗНЕС БЕЗПЕЧНИМ І УСПІШНИМ!