Поведінковий аудит

Поведінковий аудит як інструмент культури безпеки праці

лис. 17 2020

У світовій практиці прийнято вважати, що більше 90% всіх нещасних випадків має відношення до небезпечних дій і небезпечної поведінки самих людей. Згідно зі статистикою, в нашій країні від 65% до 80% нещасних випадків відбувається через помилки або небезпечні дії персоналу. Дана статистика добре ілюструє, що небезпечне поведінка - це основна причина нещасних випадків та інцидентів.

Що може зробити організація для поліпшення ситуації в даному питанні? Необхідно впровадити процедури ідентифікації небезпек, які повинні враховувати поведінку людини, можливості і інші людські фактори, адаптацію робочого місця до здібностям людини, а також участь співробітників, за допомогою їх залучення в ідентифікацію та оцінку ризиків. Також необхідно проводити моніторинг результативності діяльності кожного в галузі охорони праці, а це набагато ефективніше здійснювати, перебуваючи на робочих місцях, спілкуючись з працівниками. Нам допоможе вирішити ці завдання - «Поведінковий аудит».

Аудит з поведінкової безпеки - це «інструмент управління», який забезпечує систематичний підхід до запобігання небезпечних дій. Однак неможливо говорити про поведінковому аудиті поза загального розуміння культури безпеки праці та місця такого аудиту в системі оцінки рівня культури безпеки організації.

«Поведінковий аудит як частина Культури безпеки праці» заснований на практичних методах, які були випробувані в різних галузях промисловості і ефективно впливають на безпеку поводження співробітників.

Розуміння і впровадження практики «Поведінкового аудиту» допоможе вашій організації поліпшити показники в галузі охорони праці та створити на робочих місцях позитивну культуру безпеки, що в свою чергу призведе до зниження рівня нещасних випадків та інцидентів на підприємстві.

Детальніше ознайомитися з методологією «Поведінкового аудиту» можна в журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» №11.

Поведінка
Крива Бредлі - крива еволюції культури безпеки.

Завдяки впровадженню Поведінкового аудиту, Бюро Верітас пропонує вирішити такі завдання:

• навчитися самостійного проведення поведінкових аудитів для підвищення культури безпеки праці;

• навчитися виявляти небезпечні дії та небезпечні умови на робочому місці;

• навчитися ефективно усувати небезпечні дії і розвивати мотивацію безпечної поведінки;

• розвинути усвідомлення того, як власне ставлення і поведінку впливає на ставлення та поведінку інших.

МИ ЗРОБИМО ВАШ БІЗНЕС БЕЗПЕЧНИМ І УСПІШНИМ!