Управління підрядними організаціями

Управління підрядними організаціями... навіщо ці «клопоти» Замовнику?

гру. 4 2020

Практично кожне підприємство, рано чи пізно звертається до підрядної організації, яка має певну специфіку по веденню того чи іншого виду діяльності, яка спеціалізовано здійснює, наприклад, ремонт обладнання, монтаж інженерних мереж, проведення будівельних, монтажних робіт і т.п.

Про що найчастіше думає Замовник, коли наймає Підрядника? Про якісно виконанні робіт у встановлені терміни і бажано без інцидентів. А які юридичні ризики при цьому можливі для Замовника? Так згідно п. 22 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків... на виробництві» (Постанова КМУ №337 від від 17.04.2019 р.), нещасний випадок, що стався з працівником під час виконання завдання в інтересах свого підприємства на території іншого підприємства, розслідуються комісією, створеною підприємством, де стався нещасний випадок. І такі нещасні випадки беруться на облік підприємством, працівником якого є потерпілий.

Вже сам факт організації розслідування, повинен підштовхнути Замовника до більш пильної уваги і управління підрядними організаціями в сфері забезпечення безпеки і проактивної роботи по недопущенню нещасних випадків. Але для цього необхідні додаткові ресурси, як часові, так і людські. І багато компаній, в управлінні Підрядником, часто обмежуються видачею нарядів-допусків, актів-допусків (наприклад - згідно п.п. 4.14, 4.21 ДБН «Охорона праці і промислова безпека в будівництві» або вимог галузевих НПАОП). А далі піклуйтеся про себе самі?

Чому це актуально і чому потрібно пильніше поглянути на роботу Підрядника?

• Вимоги по зобов'язанням бізнесу в управлінні підрядними організаціями, ми можемо побачити в стандарті ISO 45001 «Системи менеджменту гігієни і безпеки праці» (далі СМГіБП), де йдеться про те, що організація повинна:
  • встановити, впровадити та підтримувати процес ідентифікації небезпек, який є безперервним, проактивним і брати до уваги підрядників;
  • встановити процес з координації зі своїм підрядником для ідентифікації небезпек, а також оцінювати і управляти ризиками СМГіБТ;
  • гарантувати, що вимоги її СМГіБТ виконуються підрядниками і їх працівниками;
  • перевірити здатність підрядників виконувати передані роботи до того, як їм буде дозволено їх виконувати.

Крім прагнення до відповідності вимогам стандарту, є ще один важливий аргумент необхідності управління підрядною організацією.

Впроваджуючи вимоги міжнародних стандартів, компанія бере на себе зобов'язання піклується не тільки про своїх працівників, а й про всіх зацікавлених сторонах, а це і замовники, і особи, які можуть виявитися в зоні ризику діяльності підприємства, і візитери, і Підрядники. У таких компаніях, на досягнення встановлених бізнесом цілей, таких як реєстрований рівень травм і захворювань, також впливають нещасні випадки, допущені сторонніми організаціями - підрядниками.

Реєстрований рівень травм і захворювань

формула

Для досягнення цих цілей, і запобігання інцидентів з Підрядниками, організація може використовувати різні інструменти в сфері гігієни і безпеки праці.
Наприклад, впровадження Процедури з управління підрядними організаціями, яка може бути невід'ємною частиною контрактів. Така Процедура може містити алгоритми з валідації підрядника, вказівка ​​вимог корпоративних норм безпеки, що діють на території Замовника, а також вимоги до компетенцій самої підрядної організації:

1. наявність сертифікатів, ліцензій, дозволів, декларацій на ведення певного виду діяльності і робіт підвищеної небезпеки;
  2. порядок взаємодії, інформування та комунікації;
  3. умови по розробці ПОР, ПВР, ПВР та ін .;
  4. ідентифікація, оцінка та управління ризиками;
  5. умови аудиту другої сторони;
  6. дії в надзвичайних ситуаціях і в разі інциденту;
  7. умови підсумкової оцінки роботи та інших необхідних критеріїв (наприклад - попередній досвід, рівень виробничого травматизму і т.п.).

Тобто компанія, яка дотримується заявленої Політики на основі міжнародного стандарту в системі управління охороною праці, повинна демонструвати прагнення до впровадження даної системи менеджменту, з подальшою участю і підтвердженням відповідності вимогам через незалежні акредитовані органи. А дотримання всіх умов стандарту, передбачає ведення проактивної роботи і як результат - не допускає інциденти, зберігає життя і здоров'я всіх осіб, які перебувають на території Замовника.

БЮРО ВЕРІТАС пропонує:

• Розробку та впровадження Процедури «Управління підрядними організаціями».
  • Управління проектами, перевірка компетенцій Підрядника.
  • Проведення інспекції робіт на майданчиках Замовника.
  • Залучення в якості координатора на стадії будівництва, згідно з «Мінімальним вимогам з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках».

Відсутність травм і безпечне виконання робіт Підрядником
- це також імідж Замовника, на території якого ведуться роботи!